Vastelastenbond Blog

Afronden beltijd levert providers 21 miljoen per maand op

Telecomproviders brengen maandelijks 21 miljoen euro te veel in rekening omdat ze mobiele telefoongesprekken naar boven afronden op minuten in plaats van secondes. Dat maakte de Consumentenbond vrijdag bekend op basis van een onderzoek.

'Lucratieve business'

Consumenten betalen volgens de organisatie maandelijks voor 323 miljoen minuten die ze niet gebruiken. ,,In 2013 zagen we al dat providers per maand 68 miljoen euro verdienen aan de beperkte houdbaarheid van beltegoed en daar komt maandelijks dus nog eens 21 miljoen euro bij door het naar boven afronden van telefoongesprekken. Voor de providers een lucratieve business, maar consumenten krijgen zo niet de beltijd waar ze voor betalen'', aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

De consumentenorganisatie maakte vorige maand al bekend dat het overgrote deel van de telecomproviders de beltijd blijft afronden op minuten in plaats van secondes.

Afrekenen per seconde

Sinds januari vorig jaar zijn providers verplicht minstens één abonnement aan te bieden waarbij per seconde wordt afgerekend. Alleen hoeven de providers dat niet te doen voor al hun merken. Bij slechts 14 procent van de abonnementen zou worden afgerond op secondes.

Reacties providers

Vodafone, na KPN de grootste provider in Nederland, ziet de kritiek van de Consumentenbond als ,,een probleem uit het verleden.'' De helft van alle abonnementen die momenteel verkocht worden zijn abonnementen met onbeperkt bellen, aldus een woordvoerder. ,,Voor een groot deel van onze klanten gaat het dus niet meer op. En betalen per minuut is ook niet altijd duurder dan betalen per seconde. Als je veel lange gesprekken voert, kan het juist goedkoper zijn'', vertelt de zegsman.

KPN sluit zich daar bij aan. ,,Het ligt helemaal aan het belgedrag of je beter af bent met per minuut of per seconde betalen. Wij hebben een variatie aan opties, de klant heeft altijd de keuze'', aldus een woordvoerster. Ook bij KPN worden er steeds meer abonnementen met onbeperkt bellen verkocht.

ANP

14 maart 2014 in Actualiteit, Mobiele telefonie | Permanente link | Reacties (0)

Reblog (0) | |

Afhandeling klachten over mobiel bereik onder de maat

De afhandeling van klachten over mobiel bereik door telecomaanbieders is onder de maat. Uit een enquête van TROS Radar in samenwerking met vergelijkingssite Bellen.com blijkt dat bijna 80 procent van de ondervraagden, die bij de provider klaagt over problemen met mobiel bereik, niet tevreden is over de afhandeling van de klacht.

Geen van de providers onttrekt zich aan deze malaise. Hi scoort het slechtst, 81 procent van de ondervraagden is niet tevreden over afhandeling. Hi wordt op de voet gevolgd door Vodafone met bijna 81 procent. Het minst slecht scoort T-Mobile, maar ook hier is nog bijna 75 procent niet tevreden over de geboden oplossing. Van de ondervraagde KPN-klanten is ruim 78 procent niet tevreden. Bij Tele2 ruim 77 procent. Bij Telfort en Ben bijna 77 procent en bij Hollandse Nieuwe ruim 76 procent.

TROS Radar deed in samenwerking met Bellen.com onderzoek naar het mobiele bereik in Nederland. Dit naar aanleiding van een oproep in TROS Radar waar in drie dagen tijd zo’n 1600 reacties op binnen kwamen. Deze reacties betreffen allemaal mensen die structurele problemen hebben met hun bereik. 

Problemen

30 procent  van de ondervraagden klaagt over de problemen met mobiel bereik bij zijn provider. In bijna 30 procent van de gevallen erkent de provider het probleem, maar doet deze niets om het probleem op te lossen. 

In bijna 18 procent van de gevallen geeft de provider aan dat iemand in een witte vlek woont, een plek waar je nooit bereik hebt, en dus geen oplossing te kunnen bieden. 

In 14 procent van de gevallen ontkent de provider dat er een probleem is. 

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden in totaal 60.762 mensen mee. Dit zijn leden van het Radar Testpanel en abonnees van de nieuwsbrief van vergelijkingssite Bellen.com. Het onderzoek vond plaats van 20 november tot 6 december 2013.

Uitzending

Radar besteedt aandacht aan het mobiele bereik in de uitzending (20.30 uur, Nederland 1). Heb je problemen met mobiel bereik? Laat het ons weten via dit formulier of bij de ConsuWijzer.

Bron: TROS Radar

09 januari 2014 in Actualiteit, Consumentenonderzoek, Mobiele telefonie | Permanente link | Reacties (0)

Reblog (0) | |

Woonlasten gemiddeld 193 euro (5,0 procent) hoger

Vooral energie duurder
Datum: 16 februari 2012

Eigenaar-bewoners zijn aan bijkomende woonlasten op jaarbasis gemiddeld 193 euro (5,0 procent) meer kwijt dan een jaar geleden. Dat komt vooral doordat de energieprijs en het eigenwoningforfait zijn gestegen. De overdrachtsbelasting en de opstalverzekering kosten de burger minder dan vorig jaar. Dit blijkt uit de Woonlastenmonitor 2012, die is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

De gemiddelde eigenwoningbezitter is dit jaar 4.041 euro kwijt aan woonlasten, naast de hypotheeklasten. Dat is 12 procent van het gemiddelde besteedbare inkomen. Het is dan ook geen wonder dat de stijging van die woonlasten jaarlijks veel aandacht trekt.

Bijkomende woonlasten

Woonlasten bestaan voor iets meer dan de helft uit hypotheeklasten. Dit onderzoek richt zich op de rest: de bijkomende woonlasten. Energie en water zijn hiervan de belangrijkste componenten, de onroerendezaakbelasting (ozb) en de opstalverzekering zijn de kleinste posten.

Prijsstijging energie belangrijkste oorzaak stijging

Aan energie en water is de eigenwoningbezitter dit jaar 138 euro meer kwijt, en ook de belasting op die producten is hoger (16 euro). Water is nauwelijks duurder geworden. Energie is echter aanzienlijk in prijs gestegen, vooral gas. Bij elektriciteit steeg met name het vastrecht. Ook zijn de tarieven van de energiebelasting verhoogd.

Eigenwoningforfait en overdrachtsbelasting dalen

Huizen werden gemiddeld iets minder duur (-2 procent), maar het bijtellingspercentage van het eigenwoningforfait is sterker verhoogd (+9 procent). Vandaar dat het eigenwoningforfait de gemiddelde eigenaar-bewoner dit jaar 38 euro meer kost.
De overdrachtsbelasting is gemiddeld 11 euro lager. Dit komt doordat woningen minder waard zijn geworden.

Waterschapslasten: plus 8 euro

De waterschappen vragen 8 euro per huishouden meer dan vorig jaar voor onder meer het zuiveren van afvalwater, het onderhoud van de dijken en het wegpompen van overtollig water.

Riool- en reinigingsheffing: 3 euro extra

Gemeenten hebben dit jaar gemiddeld 3 euro per huishouden meer nodig voor de riolering en om huisvuil in te zamelen en te verwerken. Alleen de kosten van de riolering nemen toe. Oude buizen moeten worden vervangen, en gemeenten kregen meer taken op het gebied van het waterbeheer. Huisvuil kost de burger minder dan vorig jaar. Veel gemeenten verlagen het tarief omdat ze minder kosten maken.

Ozb 9 euro hoger

Huishoudens betalen gemiddeld 9 euro meer aan onroerendezaakbelasting (ozb). De opbrengst van de ozb wordt door gemeenten gebruikt voor allerlei voorzieningen, van sportaccommodaties tot straatverlichting, en van groenvoorziening tot sociaal beleid.
Methodiek

Iedereen heeft weer andere woonlasten. Dat hangt niet alleen af van de gezinssituatie, maar ook van bijvoorbeeld de locatie. Om door de bomen het bos te blijven zien gaan wij uit van een standaard huishouden met een eigen woning die met een hypotheek is gefinancierd. We gaan uit van gemiddelde tarieven, gemiddeld energieverbruik, een gemiddelde woningwaarde, enzovoort.

De woonlastenmonitor wordt opgesteld door COELO, een onafhankelijk onderzoeksinstituut verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor deze monitor is gebruik gemaakt van gegevens van COELO, Agentschap NL, CBS, CPB, DNB, Kadaster, Nibud, Unie van Waterschappen, Vewin en de Waarderingskamer.

Relatie met andere cijfers

In januari publiceerde COELO een overzicht van de gemeentelijke woonlasten in de 35 grote gemeenten (Kerngegevens belastingen grote gemeenten 2012).
In maart publiceert COELO gegevens over de belastingen van alle 415 afzonderlijke gemeenten, en van de provincies en de waterschappen (Atlas van de lokale lasten).

De volledige Woonlastenmonitor 2012 is te vinden op www.coelo.nl.

16 februari 2012 in Actualiteit, Bespaartips, Energie, Financiële producten, Hypotheken, Internet, Kabelinternet, Klachten, Leningen , Mobiele telefonie, Web/Technologie, Weblogs, Wetenschap | Permanente link | Reacties (0)

Reblog (0) | |

Consumentenbond vraagt om klachten over telecomsector

AMSTERDAM - De Consumentenbond komt in actie tegen de 'rare regels' in de telecomsector. De bond wil een einde aan het afronden van belminuten, tegoeden die snel vervallen en de problemen rond mobiel internet.

Dat blijkt uit een oproep van de organisatie aan consumenten.

De Consumentenbond vraagt Nederlanders e-cards in te sturen met wat zij beter geregeld willen hebben rond mobiele abonnementen.

Nederlanders kunnen diverse klachten in hun digitale kaarten verwerken. De keuzemogelijkheden zijn: Tegoeden een jaar houdbaar, MB’s loskoppelen van belminuten en sms’jes, lagere internetkosten zonder bundel en gesprekken afrekenen per seconde.

Ophef

Alle onderwerpen kwamen in 2011 onder de aandacht. Zo ontstond er ophef rond het afronden van gesprekken per minuut. Een gesprek van 1 minuut en 3 seconden kost zo 2 minuten aan beltegoed. Bovendien is het tegoed in een abonnement vaak niet langer houdbaar dan een paar maanden.

Daarnaast was er in 2011 veel te doen rondom mobiel internet. In de nieuwe abonnementen van KPN, T-Mobile en Vodafone is internet flink duurder geworden, maar wordt het aantal MB’s bovendien gekoppeld aan belminuten en sms’jes. Hierdoor krijgt iemand die veel mobiel internet gebruikt automatisch veel belminuten en sms’jes die hij of zij misschien helemaal niet nodig heeft.

De Consumentenbond is het bovendien zat dat er buiten de bundel vaak fors betaald moet worden voor mobiel internet.

Bestolen

“Ik weet zeker dat als supermarkten alle boodschappen op hele euro’s naar boven afronden, klanten zich massaal bestolen voelen. Toch hanteren aanbieders van mobiele abonnementen wel dit soort absurde regels. Het wordt hoog tijd dat zij gaan luisteren naar hun klanten”, aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

De bond zal de ingezonden e-cards na afloop van de actie aanbieden aan de providers.

22 januari 2012 in Actualiteit, Mobiele telefonie | Permanente link | Reacties (0)

Reblog (0) | |

Tele2 verdubbelt beltarieven binnen 1 jaar

Bij het nakijken van een factuur van Tele2 stuitte ik op iets opvallends. Het beltarief dat begin 2010 op de factuur wordt gehanteerd is 3,4 cent. Eind 2010 is het tarief 3,9 cent. Nu in 2011 is het tarief 8,0 cent per minuut! Dat is een stijging van maarliefst 235%.

07 maart 2011 in ADSL, Consumentenonderzoek, Internet, Mobiele telefonie, Telefonie, Triple play, VoIP | Permanente link | Reacties (1)

Reblog (0) | |

Mobiele telefonie merk Ben is terug

'Ben er weer', met die kreet komt Ben na vijf jaar terug op de markt. Tussen 1999 en 2003 viel Ben op door zijn pakkende leus 'Ik ben Ben'. In 2002 nam t-Mobile Ben over. Nu vindt het bedrijf het tijd om het eigenzinnige merk Ben weer uit de kast te halen.

Afgelopen week werd de nieuwe Ben-campagne al gestart met posters in bushokjes waarop mensen met hun handen voor hun gezicht staan. Morgen zijn die handen verdwenen en 'is Ben er weer'.

Net als in 1999 zorgt nu ook het reclamebureau KesselsKramer voor de campagne. Toen ontvingen reclamemakers Erik Kessels en Johan Kramer daarvoor talloze prijzen, waaronder enkele Effies.

Johan Kramer noemde de verwachte terugkeer vorige week in Elsevier 'Een slecht idee'. 'Ben was destijds anders dan de telecomgiganten. Het kon zich authentiek gedragen.' Nu Ben zelf onderdeel is van zo'n concern wordt het een marketingtrucje, vindt Kramer, die sinds 2005 niet meer werkzaam is bij KesselsKramer.

Ben gaat alleen abonnementen verkopen. Net als vroeger worden drie abonnementsvormen aangeboden: Ben soms, Ben regelmatig en Ben vaak.

Bron: Zibb.nl en Elsevier.nl

19 februari 2008 in Mobiele telefonie | Permanente link | Reacties (0)

Reblog (0) | |

Vaste lijn verliest van mobiel

In West-Europa zal halverwege dit jaar voor het eerst meer mobiel gebeld worden dan met de vaste lijn. Dit blijkt uit een onderzoek van Analysys. De onderzoekers melden dat het aandeel van mobiele telefoons elk kwartaal met 1,4 procent toeneemt, waardoor aan het einde van de zomer het keerpunt zal worden bereikt waarop er meer mobiel dan vast wordt gebeld.

Deze situatie verschilt van land tot land. In Groot-Brittannië wordt dit keerpunt waarschijnlijk al in het tweede kwartaal van dit jaar bereikt. In Italië en Duitsland zal de omslag nog even op zich laten wachten, denken de onderzoekers.

Volgens Rupert Wood, hoofdanalist bij Analysys, heeft dat met de prijzen van mobiele telefonie te maken. “Consumenten hebben een vrij vast budget voor voice, dus ongewijzigde volumes van het gebruik van de vaste lijn wijzen er eigenlijk op dat de consument mobiele telefonie niet kan betalen.”

Bron: ZDNet.nl

14 februari 2008 in Mobiele telefonie | Permanente link | Reacties (0)

Reblog (0) | |

Brussel eist lager sms-tarief per 1 juli

De Europese Commissie eist dat telecombedrijven uiterlijk 1 juli hun tarieven fors verlagen voor sms'en en mobiel internetten vanuit een ander EU-land. Anders legt Brussel zelf lage tarieven op. Europees Commissaris Viviane Reding (Informatietechniek) heeft dat maandag in Barcelona gezegd bij een ontmoeting met topmensen van de gsm-sector.

Reding noemde de huidige prijzen onaanvaardbaar. Een sms-je versturen vanuit een ander EU-land is 3 tot 25 keer duurder dan vanuit het eigen land. Voor downloaden per gsm is dat vier à zes keer duurder.

De EU stelde vorig jaar al een tarieflimiet aan gsm-gesprekken vanuit andere EU-landen. Die limiet leidde al tot forse prijsverlagingen.

Bron: ANP

12 februari 2008 in Mobiele telefonie | Permanente link | Reacties (0)

Reblog (0) | |

'Helft van wereldbevolking heeft mobiele telefoon'

Dit jaar zal meer dan de helft van de wereldbevolking een mobiele telefoon hebben, zo becijfert ITU. Toch is de digitale kloof nog groot, concludeert UNCTAD.

Dit jaar gaan mensen zonder mobiele telefoon de minderheid vormen, meldt de International Telecomunications Union (ITU). Dit jaar zal het aantal actieve abonnementen namelijk boven de 3,3 miljard uitkomen en dat is meer dan de helft van de wereldbevolking.

Hierbij is overigens rekening geen gehouden met dubbele abonnementen of mogelijke overdrijving van mobiele operators. Dit wordt echter gecompenseerd doordat in sommige gevallen een abonnement door meerdere personen wordt gedeeld. Dit komt in veel ontwikkelingslanden voor.

De digitale kloof is echter nog steeds erg groot, meldt een andere VN organisatie, al wordt er vooruitgang geboekt. Zoals uit bovenstaande cijfers van ITU wel blijkt, wordt de kloof wat betreft mobiele communicatie snel kleiner. Volgens UNCTAD wordt 58 procent van alle nieuwe mobiele abonnementen momenteel aangegaan in ontwikkelingslanden.

Zo laten landen in de Himalaya de hoogste groeicijfers zien op dit gebied. Zo verviervoudigde het aantal Nepalezen met een mobiele telefoon in één jaar: van één procent naar vier procent van de bevolking.

Bron: Webwereld

07 februari 2008 in Mobiele telefonie | Permanente link | Reacties (1)

Reblog (0) | |

Ook T-Mobile wil roamingtarieven verlagen

T-Mobile wil de tarieven voor mobiel internetten aanzienlijk te verlagen. De verlaging wordt volgende week aangekondigd op het Mobile World Congress in Barcelona.

Het gebruik van mobiele internetabonnementen in het buitenland is erg duur. Wie over de grens zijn mobiele telefoon wil gebruiken om te internetten of een datakaart voor zijn laptop gebruikt, wordt doorgaans geconfronteerd met peperdure rekeningen.

T-mobile gebruikers betalen momenteel meer dan 5 euro per MB, en in Engeland zijn gebruikers nog duurder uit met 4.11 pond per MB. De nieuwe tarieven zijn nog niet bekend, maar worden volgende week onthuld op het grootste vakcongres voor mobiele telecommunicatie in Barcelona.

T-Mobile lijkt de Europese Commissie voor te willen zijn. Die wil de roamingtarieven voor datagebruik dit najaar fors verlagen nadat vorig jaar ook de roamingtarieven voor normaal spraakverkeer zijn verlaagd.
De baas van de Britse OPTA Ed Richards heeft vorige week ook al opgeroepen tot forse verlagingen van het datagebruik naar aanleiding van een rapport van de European Regulators Group. De huidige tarieven houden iedere verdere ontwikkeling tegen, zegt Richards.

Rivaal Vodafone rekent momenteel nog altijd 5,95 euro per megabyte, maar kent speciale databundel voor buitenlands gebruik, waardoor het tarief lager uitvalt. Bij een datadagbundel van 14.28 kan 50 MB per dag worden binnengehaald. Maar niet overal wordt dit tarief gehanteerd in sommige landen rekent Vodafone zelfs 14,88 euro per MB.

In december heeft Vodafone aangekondigd dat ze met een substantiële tariefsverlaging de markt voor mobiel internet op de laptop wil openbreken. Met een nieuw tariefplan kunnen besparingen van zo'n 50 procent nationaal en 85 procent internationaal gerealiseerd worden. "We hebben de indruk dat T Mobile Vodafone gaat volgen," zegt een woordvoerster van Vodafone.

KPN Telecom kondigde vorige week toevallig ook een aanmerkelijke tariefsverlaging tot 60 procent voor mobiel internet in Nederland, en daarnaast zijn ook de buitenlandtarieven tot 50 procent in prijs verlaagd.

Bron: webwereld.nl

06 februari 2008 in Internet, Mobiele telefonie | Permanente link | Reacties (0)

Reblog (0) | |

Volgende »

Vereniging de Vastelastenbond

  • De Vastelastenbondwebsite
  • Vereniging de Vastelastenbond is een belangenbehartiger en een inkoopcollectief voor consumenten.

Laatste berichten

  • Huishoudens krijgen geld terug van energiebedrijf
  • Basispakket ziektekosten kan worden versoberd
  • Populariteit zonnepanelen stijgt vanwege halvering prijs
  • Patiënt mijdt ziekenhuis vanwege hoge kosten
  • Meer Nederlanders wisselen van energiebedrijf
  • OXXIO InControl: minder verbruiken, meer betalen
  • Verschil in onbepaalde tijd tarieven blijft hoog
  • Afronden beltijd levert providers 21 miljoen per maand op
  • UPC neemt Ziggo over. Wat betekent dit voor de kabelmarkt?
  • Voordelig tanken: mét of zonder tankpas?

Laatste reacties

  • thea baars op Dubbele energiemeter vaak niet goedkoper
  • Gerrie de Jongh op Stijging autopremie voor jongeren het grootst
  • energierekening op Netwerktarieven dalen fors
  • zakelijke telefonie op Vodafone past reclame aan na klacht Consumentenbond
  • J. Feenstra op Woonenergie: heeft iemand hier ervaring mee?
  • Paul op Woonenergie: heeft iemand hier ervaring mee?
  • Alexander van Dijl op Telemarketeers negeren Bel-Me-Niet-register
  • Ilse Naus op Flink verschil tussen energietarieven
  • Yvette op Annuleringsverzekering bij vliegticket moet keuze zijn
  • Manon op NMa: vergelijkingssites onder de maat

Archief

  • september 2014
  • augustus 2014
  • juli 2014
  • april 2014
  • maart 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013

Categorieën

  • Actualiteit
  • ADSL
  • Auto
  • Bespaartips
  • Consumentenonderzoek
  • Digitale Televisie
  • Energie
  • Financiële producten
  • Hypotheken
  • Internet
  • Kabelinternet
  • Klachten
  • Leningen
  • Mobiele telefonie
  • Reizen
  • Telefonie
  • Triple play
  • Vastelastenbond Algemeen
  • Vastelastenbond onderzoek
  • Verzekeringen
  • vliegtickets
  • VoIP
  • Web/Technologie
  • Weblogs
  • Wetenschap
  • Zonnepanelen
  • Zorgverzekering
See More
Neem inhoud van deze site over (XML)