Tien procent van de huishoudens in Nederland is van plan om het komende jaar zonnepanelen te kopen. De intentie tot aanschaffen is bij eigenwoningbezitters groter (14 procent) dan bij huurders (4 procent). Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door GfK. “De belangstelling voor zonnepanelen wordt mede veroorzaakt door een enorme kostendaling. In vijf jaar is de prijs gehalveerd”, zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal.
Ongeveer twee derde van de mensen die van plan zijn zonnepanelen te kopen, wil eerst meer informatie. Voor hen is er de nieuwe website www.portaalzonnepanelen.nl, een gezamenlijk initiatief van Milieu Centraal, DNV GL (voorheen KEMA), Universiteit Utrecht, Stichting Monitoring Zonnestroom, Liander, Solar Insurance & Finance, Qing, Sun Projects, Woonbond en Aedes.
Uit het onderzoek blijkt dat potentiële kopers vooral meer willen weten over de aanschafprijs, de te verwachten besparingen, de mogelijkheden voor subsidie en de kwaliteit van zonnepanelen. De website gaat in op alle aspecten die komen kijken bij de aanschaf van zonnepanelen.
Aanschafkosten onbekend
Consumenten hebben een slecht beeld van de aanschafkosten. Veertig procent van hen overschat deze kosten, en nog eens veertig procent schat de kosten te laag in. Een zonnepanelensysteem van zes panelen kost momenteel inclusief omvormer en installatie ongeveer 2.900 euro. De jaarlijkse opbrengst is bijna 1.300 kWh elektriciteit, ofwel 300 euro bij de huidige stroomprijs. Milieu Centraal heeft berekend dat het rendement van een investering in zonnepanelen vergelijkbaar is met een rente van zes procent op een spaarrekening.
Zeven procent
Op dit moment heeft naar eigen zeggen zeven procent van de huishoudens in Nederland zonnepanelen. Het aantal panelen per huishouden varieert sterk: van één tot meer dan vijftien. Door de grote spreiding is een gemiddeld aantal niet te berekenen. Vijf jaar geleden had naar schatting één tot twee procent van de huishoudens zonnepanelen.
Reacties
U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.