Patiënten volgen een doorverwijzing van de huisarts naar het ziekenhuis steeds vaker niet op. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Huisartsen Vereniging (LHV) onder ongeveer 1000 huisartsen. De resultaten zijn dinsdag bekendgemaakt.
Eigen risico
Vooral het maken van röntgenfoto’s of het laten doen van labonderzoek gebeurt minder. Volgens de ondervraagde huisartsen heeft dit te maken met het eigen risico van 350 euro. Vorig jaar bleek uit de enquête dat mensen minder vaak gebruik maakten van een doorverwijzing naar de psycholoog of fysiotherapeut.
Van de huisartsen zegt 94 procent te maken te hebben met patiënten die zeggen geen geld te hebben om het doktersadvies op te volgen. "De opkomst van zorgmijden lijkt samen te vallen met de verhoging van het eigen risico van 220 naar 350 euro per jaar in 2013. Ik houd mijn hart vast voor de becijferde verhoging naar 405 euro in 2015," zegt LHV voorzitter Steven van Eijck
'Structureel probleem'
"Het nieuws dat veel patiënten om financiële redenen medicijnen niet afhalen of niet naar een psycholoog gaan, zorgde vorig jaar voor veel ophef. Hoewel we hoopten op een tijdelijk fenomeen, blijkt het om een structureel probleem te gaan nu steeds meer mensen ook verwijzingen naar het ziekenhuis niet opvolgen", stelt van Eijck. Hij waarschuwt dat het langer rondlopen met klachten ervoor zorgt dat later zwaardere ingrepen nodig zijn.
ANP/LHV
Reacties
U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.