UPC neemt Ziggo over. Dat hebben Ziggo en het moederbedrijf van UPC, Liberty Global, bekendgemaakt. Door de overname van Ziggo, ontstaat er een kabelaar die 90% van Nederlandse Kabelmarkt (ca. 7 miljoen huishoudens) gaat bedienen.
Wat gaat de consument hier van merken?
Het nieuwe kabelbedrijf gaat verder onder de naam Ziggo. Vooral de klanten van UPC gaan er dus wat van merken. De merknaam 'UPC', oorspronkelijk United Philips Cable verdwijnt uit beeld. Klanten van UPC kunnen in de toekomst een factuur van Ziggo verwachten. Op de vraag of klanten in de toekomst ook meer moeten gaan betalen, kan nog geen antwoord gegeven worden.
Wat betekent dit voor de markt?
Liberty Global en Ziggo hebben in eerste instantie toestemming voor de overname gevraagd aan de toezichthouder, de Autoriteit Consument & Markt (ACM). ACM houdt in Nederland in de gaten of bedrijven door overnames niet te veel marktmacht krijgen, waardoor gezonde concurrentie zou kunnen verdwijnen. Er werd gedacht dat ACM bezwaar zou maken voor de overname, maar omdat televisie, telefoon en internet niet alleen via de kabel maar ook via telefoonlijnen kan lopen, is een dominante kabelpositie niet per definitie een belemmering voor de ACM.
Er zijn al Kamervragen gesteld over de mogelijke monopolie positie die UPC/ Ziggo inneemt op de markt als kabelaanbieder. Het kabinet wil voorkomen dat de samengevoegde kabelexploitant te veel macht krijgt en de concurrentie bevorderen, zodat er meerdere kabelaanbieders op de markt kunnen komen.
Het kabinet denkt voor de kabelmarkt aan een regeling zoals die nu ook geldt op de telecommarkt, waar het monopolie van KPN op het vaste netwerk is opgeheven ten gunste van andere aanbieders.
Reacties
U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.