In de media gaan veel verhalen rond over dalende energietarieven. Daarom kiezen veel mensen die een nieuw energiecontract afsluiten ervoor om hun tarief niet vast te zetten; ze gaan er van uit dat alle energietarieven per juli gaan dalen. Wat veel consumenten niet weten is dat de daling betrekking heeft op de ‘standaardtarieven’, en niet op de ‘actietarieven’. De consument zou beter af zijn met een contract met vaste tarieven.
Doordat in de media veel verhalen de rondte doen over dalende energietarieven, kiezen veel consumenten momenteel voor een energiecontract met variabele actietarieven - in de veronderstelling dat ook hun tarieven verder gaan dalen. Dit blijkt in veel gevallen echter niet zo te zijn.
Energieleveranciers spelen handig in op het nieuws dat de tarieven gaan dalen. Ze adverteren met lage tarieven of komen aan de deur langs en laten consumenten een ontzettend laag tarief zien, maar brengen deze tarieven uiteindelijk maar een zéér korte periode in rekening, waardoor de verwachte besparing voor de consument uitblijft.
Een variabel actietarief wordt over het algemeen namelijk bij de eerste mogelijkheid door de energieleverancier verhoogd naar het standaard variabele tarief. Deze standaard variabele tarieven zijn de duurdere tarieven in de markt. In onderstaande figuur wordt het tariefverloop van een variabel actiecontract inzichtelijk:
Figuur 1: Tariefverloop standaard variabele tarieven versus variabele actietarieven.
Kies voor vaste energietarieven
Consumenten die kiezen voor een variabel actiecontract verwachten dat hun tarieven per juli nog voordeliger worden. De daling is echter alleen van invloed op de standaard variabele tarieven. Resultaat: verhoogde actietarieven die uiteindelijk niet leiden tot een besparing. De consument is voordeliger uit door te kiezen voor een contract met vaste tarieven.
Figuur 2: Standaard variabel/variabel actietarief versus vast tarief 1 jaar.
De Vastelastenbond raadt consumenten die benaderd worden door aanbieders van variabele actiecontracten aan de voorwaarden en tarieven uitgebreid te controleren en bij twijfel contact op te nemen met de Vastelastenbond.
Reacties
U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.