De grondstofprijzen voor energie rijzen momenteel de pan uit. Niet alleen betaalt u als consument een historisch hoge prijs voor benzine aan de pomp. Ook uw rekening van gas en elektriciteit over 2011 valt straks veel hoger uit. Deze prijsstijgingen worden veroorzaakt door de onlusten in Libië, het stilleggen van kerncentrales in Japan en maatregelen die de Duitse overheid heeft aangekondigd. Om deze prijsstijgingen binnen de perken te houden, adviseert Vereniging de Vastelastenbond u om de prijzen voor gas en elektriciteit vast te zetten.
Sinds vrijdag 11 maart zijn de energieprijzen opnieuw explosief gestegen. Eerst zorgde de onrust in het Midden-Oosten voor een fikse prijsopdrijving van ruwe olie. Nu hebben ook de aardbeving en de tsunami in Japan directe gevolgen voor de energieprijzen. Japan moet als grootverbruiker van energie namelijk op zoek naar alternatieve brandstoffen, omdat een aantal kerncentrales op non-actief is gesteld. Deze beslissing van de Japanse overheid zorgt voor een grotere vraag naar alternatieve brandstoffen en dus stijgende olie- en kolenprijzen.
Veiligheid kerncentrales
Ook in Europese landen zorgen de problemen met de Japanse kerncentrales voor opschudding. De veiligheid van kernenergie wordt weer punt van discussie. Zo heeft Duitsland bijvoorbeeld besloten om zeven van zijn oudste kerncentrales stil te leggen voor veiligheidsinspecties. De Duitse kerncentrales nemen een kwart van de Duitse elektriciteitopwekking voor hun rekening. De aankondiging van deze maatregel leidde deze week direct tot hogere inkoopprijzen in Duitsland en Nederland.
Vaste of variabele prijzen? Aan u de keuze
Als consument kunt u zich niet wapenen tegen stijgende benzineprijzen. Bij energie hebt u die mogelijkheid wel. Zo kunt u via de Vastelastenbond tegen een variabel tarief energie afnemen. Als de inkoopprijzen stijgen, ontvangt u direct een energiealarm. Dit energiealarm heeft een dubbele functie: u krijgt uitleg over de huidige situatie én u ontvangt een toekomstverwachting. Op basis van deze objectieve informatie kunt u vervolgens een weloverwogen keuze maken: zet ik de prijs vast of kies ik voor een variabele prijs. In de huidige situatie adviseert Vereniging de Vastelastenbond u om de prijzen voor gas en elektriciteit vast te zetten. Bovenstaande prijsstijgingen zijn immers nog niet doorberekend in de prijs die u voor energie betaalt. Dat gebeurt twee keer per jaar.
Bespaar geld met uw energierekening
Vereniging de Vastelastenbond is een inkoopcollectief en belangenbehartiger voor consumenten. Door consumenten te verenigen worden kortingen en verbeterde voorwaarden bedongen bij leveranciers van vaste lasten. In het verleden bespaarden gebruikers van bovenstaande service veel geld op hun energierekening. Deze besparing kan ook voor u misschien wel oplopen tot honderden euro’s per jaar. Het bedrag dat u als consument zo verdient, staat los van het verschil in energieprijs tussen diverse aanbieders en het voordeel dat u behaalt met collectieve inkoop.
Ja, die komt in ieder geval voor 1 april en komt alleen voor mensen die de tarieven niet vast hebben staan. We verwachten dat onze vaste tarieven dan weer gaan stijgen.
Maar ik heb op basis van uw e-mailadres in het systeem gekeken en u heeft uw tarieven nog vast staan tot 31-12-2013. Het energie alarm is voor u dus niet van toepassing.
Geplaatst door: Dennis van Druten | 21 maart 2011 om 10:34
Ik neem energie af via de Vastelastenbond. Betekent dit nu dat ik binnenkort zo'n energie-alarm krijg? En wordt er dan ook gekeken of je al een contract hebt met een vaste prijs voor langere tijd? Ik zou zo uit mijn hoofd niet weten of dat bij mij het geval is.
Geplaatst door: J. Theunisz | 17 maart 2011 om 16:59
Dit is niet precies te zeggen, wisten we het maar. Het is een spel van vraag en aanbod in combinatie met grondstofprijzen, waaronder olie. Omdat de grondstof op dit moment duur is en zal stijgen en het aanbod laag door o.a. sluiting van energiecentrales zal de prijs gaan stijgen.
Geplaatst door: Dennis van Druten | 17 maart 2011 om 15:26
Met hoeveel zal de gemiddelde energierekening stijgen? Je kunt wel roepen dat het flink gaat stijgen, maar ik wil heldere getallen zien!
Geplaatst door: Anoniem | 17 maart 2011 om 14:59