De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) wil meer te zeggen hebben over de kwaliteit van dienstverlening van onder meer telecombedrijven. ,,Ten aanzien van internetplusbellen zitten we op het puntje van onze stoel, maar we hebben vrijwel geen mogelijkheden KPN te dwingen hun standaarden aan te passen'', zei voorzitter Chris Fonteijn woensdag bij de presentatie van het jaarverslag.
De toezichthouder vindt de problemen bij de internetbeldienst van KPN slecht voor het vertrouwen van de consument. ,,KPN weet het zelf ook heel goed want ze lijden er enorme schade door'', constateerde Fonteijn. Hij vindt het wenselijk dat de Opta meer te zeggen krijgt over de kwaliteit van dienstverlening.
Het internetbellen van KPN wordt sinds de introductie twee jaar geleden geteisterd door problemen. ,,De problemen zijn nu grotendeels opgelost en we zien de klanttevredenheid weer toenenemen'', zei KPN-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer dinsdag nog.
KPN is bezig zijn netwerk, dat nu nog grotendeels bestaat uit telefooncentrales, om te bouwen naar een op internet gebaseerd netwerk. Concurrenten van het telecombedrijf maken nu op grote schaal gebruik van die centrales om bijvoorbeeld ADSL en internetbellen aan te bieden.
KPN is met deze marktpartijen in gesprek over alternatieven hiervoor. Concurrenten zouden bijvoorbeeld toegang kunnen krijgen via de straatkasten van KPN. Maar volgens Opta is dit over het algemeen niet aantrekkelijk voor bedrijven. Opta ziet ook een mogelijkheid voor concurrenten om op een hoger niveau in het KPN-netwerk een koppeling te maken.
,,Als dat goed gaat, zijn er geen extra maatregelen nodig'', zei Fonteijn. De marktpartijen hebben tot 15 juni om hun bevindingen aan de Opta te rapporteren, waarna de toezichthouder deze nog deze zomer verwerkt in een conceptrapport.
Niet alleen internetbellen levert veel problemen op. De Opta concludeerde vorige maand dat veel consumenten problemen ervaren bij het overstappen naar een andere internetaanbieder.
Ook kunnen consumenten die ontevreden zijn over bijvoorbeeld hun internetbeldienst deze niet zomaar opzeggen. Vaak zitten zij vast aan een bepaald pakket, met daarin ook internet en televisie. ,,Dat geeft nieuwe vraagstukken en overstapdrempels dan we in het verleden gewend waren'', zei Fonteijn. Ontevreden klanten van internetbellen via adsl en kabel kunnen sinds mei wel terecht bij de geschillencommissie voor elektronische communicatiediensten.
Bron: ANP
Reacties
U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.